Snårestad vingård

Snårestad Vingård är belägen 12 km väster om Ystad i det böljande landskapet mellan Österlen och Söderslätt. Vi ligger i sluttningarna ner mot havet, på vägen mellan byn och stranden, en sträcka som både Linné och Slas har vandrat med några hundra års mellanrum.
Närheten till havet ger ett jämt klimat över året och sydsluttningen ger en optimal solexponering för vinstockarna. Vi planterade våra första 300 vinstockar 2010 och har 2011 och 2012 utökat antalet till cirka 1000 stycken uppdelade på tre olika sorters druvor, en grön druva, Solaris, och två blå druvor, Cabernet cortis och Siramé.

Gården är ett lantbruk med anor från mitten av 1800-talet och nu i början av 2000-talet är det en vingård. I det gamla kostallet byggdes ett vineri som blev färdigt 2016. Vi som är lyckliga ägare av denna vingård är Marguerite och Staffan. På gården bor också tre kattor.
Samma år som vineriet var klart sålde vi våra första viner. Idag finns ett urval av våra viner på Skivarps Gästgiveri, Hörte brygga, Julie och Far i Hatten i Malmö, och på Pillehill at Sydkusten.
Vår ambition är att varje år göra viner av god kvalitet där årgången reflekterar växtsäsongen. Vårt nordliga klimat och de druvor som vi har, ger oss möjlighet till fruktiga viner. Vi har valt att fermentera och lagra vinerna i rostfria tankar. En mer avrundad vinstil får vinerna av att lagras minst ett år i tankar på finjästen, ”sur lie”, innan de buteljeras.

Senaste blogg-inläggen

Våra viner och mat.

Under åren har vi funnit olika maträtter som med fördel passar till Solarisviner. Här följer litet inspiration. En klassiker är redan vårens […]

Dofter, aromer och smaker i Solarisvin

Solarisdruvan mognar väl ut i Sverige. En mognad som ger oss också väl mogna skal och kärnor vilket resulterar i en kvalitativ […]