Våra viner och mat.

Under åren har vi funnit olika maträtter som med fördel passar till Solarisviner. Här följer litet inspiration.
En klassiker är redan vårens första (egna) sparris som passar alldeles förträffligt tillsammans med Solaris. Till vårens primörsoppor på nässlor, kirskål eller ramslök passar också Solaris väl, en skvätt i redningen förhöjer smakerna. Detsamma gäller laxpuddingen som gärna tillagas med en del gravad lax.
Torskrygg är en god del på torsken. Koka av en torskfond på Solaris och gör en vitvinssås med smör och grädde på samma vin. Krydda och koka upp torskryggen med en skvätt Solaris och citronzest, slå fiskspadet i såsen och låt sjuda. Servera med kokt mjölig potatis, själv kan jag inte låta bli att mosa potatisen i den underbara såsen.
Vi har också druckit Solaris till ostron – en fantastisk kombination. Ett glas Solaris före och till ostronöppnaren själv underlättar och svalkar. Det är även smärtlindrande om olyckan skulle vara framme.
Kycklinggryta/coq au vin: Byt ut det röda vinet mot Solaris och uteslut svampen, servera med pasta och drick Solaris till. Och när ni gör er Zabaione byter ni naturligtvis ut Marsalan mot Solaris, det blir en frisk och fräsch Zabaione, en Solabione! Servera med säsongens bär eller inlagd persika, kivi och vispad grädde.
Ett vin som det talas mer och mer om är orange vin. Till flera av de beskrivna rätterna har vi också provat orange solarisvin. Det går att dricka svalt före maten, men till maten kommer aromerna bättre till sin rätt vid något under rumstemperatur. Jag tror att orangea viner i vårt klimat är ett intressant och spännande alternativ till rött vin och som kommer att vinna mark.
Som ni ser är det lätt att komponera en flerrätters meny för vardag eller fest med våra inhemska viner, och varför inte till nyår överraska och imponera på era gäster och kanske er själva också. En förklaring till framgången med att använda nordisk Solaris i matlagningen är dess stora arom och relativt höga syra som i maten absolut är en fördel, en syra som tillför en tilltalande friskhet till rätterna och som passar vårt (skandinaviska) kök.