Vinifiering

De vinstilar vingården har fokuserat på är torrt vitt vin och orange vin som görs på den gröna druvan, Solaris, samt rött vin av Cabernet cortis och Siramé. I de flesta fall tillsätter vi speciell vinjäst till våra viner för att säkerställa fermentering men också i en mindre omfattning gör vi naturviner, eller vildjästa viner, som vi föredrar att kalla dem då alla våra viner är naturliga.

 

Vitt vin

Typiskt för våra vita viner är att vi fermenterar den nypressade musten direkt, utan att ”klara” den. Det innebär att vi inte har något behov av att tillsätta svavel före fermenteringen, vilket även underlättar för den vilda jästflora som finns på druvorna, att också starta sin jäsningsprocess.
Efter fermenteringen ligger vinet på grovjästen i 2-4 veckor under omröring med jämna mellanrum, varefter det dras över till ny tank. Vi jäser i möjligaste mån ut allt socker i musten för att erhålla ett torrt vin. Det unga vinet får sedan ligga i minst ett år på ståltank på sin finjäst. Klarning av vinet sker med den kyla, ner till ca 3 grader Celsius, vi har i vineriet under vintermånaderna. Vinet buteljeras ofiltrerat på 75cl-flaskor och försluts med naturkork.

Orange vin

Av nyfikenhet fermenterade vi 2013 en mindre mängd gröna solarisdruvor, som ett rött vin, alltså på skal och kärnor. Resultatet blev för oss en överraskning, vi fick ett aromatiskt, tanninrikt, och vackert bärnstensfärgat vin. Ett vin som vi inte sett, smakat eller hört talas om. Efter några månaders lagring började vi få ett vin som vi blev mer och mer förtjusta i, något vi då var ganska ensamma om.
Det visade sig så småningom att vi gjort ett orange vin, en vinstil som funnits i mer än 2500 år runt Kaspiska havet och Medelhavet. Vi var alltså inte på något sätt originella, möjligen fanns det inte så många orangea solarisviner. Sedan dess har vi fortsatt att göra orange vin på gården och även gjort det mer lättillgängligt i sin smak. Orangea viner är numera väldigt trendiga på vinbarer och restauranger men har ännu inte fått en stor publik i Sverige, sannolikt beroende på tillgängligheten.

Rött vin

Våra röda viner har Cabernet cortis och Siramé som bas. Det vanliga är att de blå druvorna fermenteras på skal och kärnor i 5-7 dagar, beroende på växtsäsong och mognad, varefter de pressas. Fermenteringen stoppas inte av detta utan musten fortsätter att jäsa i de nya tankarna. De röda vinerna fermenteras dessutom malo-laktiskt, med bakterier som omvandlar äppelsyra till mjölksyra. Rödvinerna kan ligga på tank upp till tre år före buteljering.